Wednesday, April 2, 2014

[Recenzie][Carte] "Lean In" de Sheryl Sandberg

Imi place mult sa citesc. Cred ca m-am apucat serios prin clasa a 9-a, cand am dat peste o bibliotecara simpatica la liceu- dupa ce ne-a vazut de vreo 2-3 ori pe la ea, a inceput sa ne recomande carti (mie si prietenei mele cele mai bune) si de atunci am continuat sa citesc in fiecare an minim 1 carte pe luna, desi cateodata citesc cate 5-6 in aceasi perioada de timp. Conteaza pe ce pun mana si ce chef am.

Nu am fost niciodata extrem de atrasa de non-fictiune, desi mai citesc din cand memorii/autobiografii si carti de business. Ultima carte "devorata" din acest segment a fost "Lean in" de Sheryl Sandberg, COO Facebook. Usor descrisa ca fiind o carte despre feminism, este de fapt mult mai mult decat atat. Este o carte despre femei pentru femei SI barbati. O carte ce ajuta la constientizarea catorva caracteristice tipic feminine care le impiedica sa creasca dpdv profesional sau le inhiba dorintele de leadership, fie ca e vorba despre dorinta de a avea un echilibru personal-profesional, fie ca trateaza frica.

Recomand cu mare caldura "Lean In" femeilor, in special celor interesate de dezvoltare personala si profesionala. Pe mine m-a ajutat foarte mult sa constientizez anumite lucruri despre mine si comportamentul meu, si sper sa va ajute si pe voi. In continuare veti gasi cateva citate care mi-au placut si pe care mi le-am notat, in speranta de a ma inspira si pe viitor.

Sheryl Sandberg vorbeste, in analiza ei asupra rolului unei femei in societate, despre ambitie.
Oare inca suntem la nivelul in care societatea considera ca rolul femeii este la cratita? Eu cred ca lucrurile au evoluat in acest sens, cel putin in mediul urban. Nu suntem la fel de deschisi ca cei din Europa de Vest sau America de Nord, dar suntem pe drumul cel bun.

Un alt citat care ataca preconceptii asemanatoare se refera la dorinta de a fi lider:

Frica este un sentiment care opreste avantul multor persoane, mai ales femeilor.

Dupa modelul "Stay hungry, stay foolish", Sheryl spune:
si, de asemenea,
M-am regasit in multe dintre ideile dezvoltate de ea, in special in cele care analizau preconceptii si greseli pe care le faceam constient (sau inconstient). Acum le-am inteles si pot lucra la ele, una din cele mai importante fiind lipsa increderii in fortelor proprii.

In aceasi ordine de idei,

Din pacate, trebuie sa avem incredere in noi, sau macar sa aratam faptul ca suntem increzatoare pentru a fi luate in serios. Am observat si eu acest lucru- poti sa spui si cele mai mari tampenii, daca le spui cu siguranta in sine si fara a ezita, primul instinct a persoanei din fata ta este sa te creada.

Urmarind aceasi idee, intr-un capitol ulterior,

Sheryl vorbeste despre faptul ca un bun lider si o persoana de succes nu inceteaza sa invete pentru ca stie ca mereu poate descoperi ceva nou care il/o poate ajuta sa evolueze.

Ea foloseste multe exemple personale si povesti care sa ilustreze cat mai bine ideile principale ale cartii. Mi-a placut mult idea de mai jos, care sustine implicarea in start-up-uri si companii in crestere:

"Lean In" iti ofera si lectii de HR si management, care te pot ajuta in dezvoltarea personala si a soft skills-urilor.
Prima se refera la feedback

A doua la crearea relatiilor si motivatie

In plus, introduce noi teorii despre leadership

O poveste simpatica din carte vorbeste despre viata sociala a unei femei:

In ultimele capitole din carte, Sandberg concluzioneaza prin a milita pentru sustinerea femeilor in pozitii de leadership.

si, in aceasi ordine de idei,


Asadar, daca ti-au placut citatele de mai sus, iti recomand sa citesti "Lean In" de Sheryl Sanderg. O gasesti in format fizic in magazine precum Carturesti sau Anthony Frost, in format ebook pentru Kindle pe Amazon, dar si la librarii online precum Book Express (Romania) sau Book Depository (International, dar cu Free Delivery).

Enjoy!

No comments:

Post a Comment